Çevremizdeki Hiperçizgeler

[English]

Bazı kümelerin içindeki nesneler, daha küçük gruplar (alt küme) da oluştururlar. Dört nesneden oluşan ve farklı boyutlarda alt kümelere sahip birkaç kümeyi inceleyelim:

Günlük hayatta karşımıza çıkan ve farklı alt kümelere sahip kümeleri bu yazıda topladım ve kategorilere ayırdım. Bu kategorilerden ilki ve benim için en ilginç olanı, çift çiftler kategorisi. Fark edeceğiniz gibi bu kategorileri genelleştirmek mümkün. Örneğin 4 + 5 + 2 veya 9 + 9 + 9 + 1 kategorileri de teknik olarak 2 + 2 veya 3 + 1 kadar geçerli. Sayıların toplamı ne kadar az olursa liste o kadar ilginç oluyor yalnız.

Bu yazıyı hazırlamaya başladıktan bir süre sonra bu kategorileri temsil etmek için çok uygun bir matematiksel yapı olan hiperçizgeleri keşfettim. Hiperçizgelerin çizge denince aklımıza gelen yapılardan tek farkı, (hiper)ayrıtlarının aynı anda ikiden fazla düğümü birleştirmesine izin veriliyor olması. Elimizdeki bu bilgiyle, bu yazıda bahsedeceğim kategorilerden her birinin bir hiperçizge eşyapı denklik sınıfı olduğu sonucuna varıyoruz. Bu yazıda bahsedilecek tüm hiperçizgelerin iki ortak özelliği var:

Hiperçizgeler hakkında tahmin edebileceğiniz gibi bir sürü araştırma konusu var ama bu yazıda o konulara girmeyeceğiz. Merak eden varsa hiperçizgelerin makine öğrenmesi araştırmalarında nasıl kullanıldığına bakabilir.

2 + 2 (Çift Çiftler)

İki ayrı nesne çiftinin bir araya gelmesiyle oluşan dört nesneye sahip kümeler. Hiperçizge karşılığı:

┏━━━━━━━━┓
┃┏━━┓┏━━┓┃
┃┃AB┃┃CD┃┃
┃┗━━┛┗━━┛┃
┗━━━━━━━━┛

Aşağıdakiler güçlü adaylardı ama listeye giremediler:

2 + 1

Bir çiftten ve bir de üçüncü bir nesneden oluşan bir grup. Hiperçizge karşılığı:

┏━━━━━━━┓
┃┏━━┓┏━┓┃
┃┃AB┃┃C┃┃
┃┗━━┛┗━┛┃
┗━━━━━━━┛

3 + 1

Üç nesnelik bir grup, bir de dördüncü bir nesne. Hiperçizge karşılığı:

┏━━━━━━━━┓
┃┏━━━┓┏━┓┃
┃┃ABC┃┃D┃┃
┃┗━━━┛┗━┛┃
┗━━━━━━━━┛