İstanbul'da Nereye Gitmeli
[English] [etkileşimli harita]
İstanbul’da gidilebilecek yerler konusunda gelen tavsiye taleplerinin sayısından dolayı bu konuda bir yazı yazmaya karar verdim. Bir yazının linkini paylaşmak her şeyi tekrar tekrar yazmaktan daha kolay, ayrıca bu sayede bir şey unutmadığımdan da emin olabiliyorum.
Başta tarihi yarımada olmak üzere İstanbul’un en ünlü ve turistik kısımları hakkında zaten bir sürü turist rehberi var. Bu nedenle bu yazıda sadece adı çok geçmeyen yerleri listeleyeceğim.
Önce birkaç tavsiye:
- Taksicilerin dolandırıcılık yaptığını duyuyorum sürekli. Mümkünse kullanmayın. Uber çağırınca taksi geliyormuş bu arada (bu bilginin son güncelleme tarihi: Mayıs 2023).
- Toplu taşıma ile birçok yere rahatça gidebilirsiniz. Seçme şansınız varsa hep toplu taşımayı seçin.
Google Haritalar’da tavsiyelerimi içeren bir harita hazırladım. O haritadaki her yerin açıklamasını aşağıda bulabilirsiniz.
Müze
- Barış Manço Evi: Anadolu rock efsanesi Barış Manço’nun eski evi. Bahçede, Domates, Biber, Patlıcan adlı şarkısından esinlenerek yapılmış dev domates, biber ve patlıcanlar var. Arkadaşım Eşek ve Ayı şarkılarına da göz atabilirsiniz.
- Miniatürk: Türkiye’nin çeşitli yerlerinin maketleri.
- Rahmi M. Koç Müzesi: Sanayi müzesi. Harry Potter’ın çekimlerinde kullanılmış bir araba bulabilirsiniz içeride. Savaş uçakları, gemiler, denizaltılar, motosikletler, bilgisayarlar, yarış arabaları, trenler gibi birçok şey var. Müze içindeki restorana yakın bir yerden kalkan eski bir gemiyle düzenli Haliç turları yapılıyor. Çok eğlenceli!
- Sakıp Sabancı Müzesi: Şık bir sanat müzesi. Boğaz manzaralı bir restoranı var.
- Sait Faik Abasıyanık Müzesi: Kısa hikâye yazarı Sait Faik’in Burgazada’daki eski evi. Giderseniz Burgazada’nın geri kalanını da gezin, müze adanın sadece küçük bir parçası. Adanın etrafında bir yürüyüş yolu var. Adadaki dondurmacılar gayet iyiydi.
- Deniz Müzesi: Denizcilik müzesi. Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma birçok saltanat kayığı sergileniyor.
Yemek
- Meşhur Dondurmacı Ali Usta: Dondurmacı. Bildiğim kadarıyla gerçek süt ve meyvelerle yapılıyor. Gittiğiniz gün sakızlı dondurma satıyorlarsa denemenizi öneririm.
- Kumpir shops: Kumpir = uzun süre pişirilmiş ve içine birçok malzeme doldurulmuş bütün bir patates. İşaretli yer, kumpir dükkanları ile çevrili açık bir alan. Dükkanlar dıştan da içten de aynılar. Hangisine gideceğinize karar vermek için bir rastgele sayı üreteci kullanabilirsiniz.
- Çiya Sofrası: Sade ve güzel Türk yemekleri. Biraz pahalı. Buraya giderseniz yeni yemekler keşfetme olasılığınız çok yüksek.
- Kebapçı İskender: İskender, ağır bir et yemeği. Evde yapılmaz, sadece dışarıda yenir. İskender geldikten hemen sonra bir garson, tabağınızın üzerine erimiş tereyağı (şeker hastalığı tadında) dökmeyi teklif edecektir. İskenderi severim ama tereyağı koydurmuyorum.
- Ali Muhiddin Hacı Bekir: Buradan tatlı alabilirsiniz, örneğin Türk lokumu. Fıstıklı lokumun iki türü var: “Fıstıklı” ve “çifte kavrulmuş”. Çifte kavrulmuş lokum daha kaliteli olarak görülür, fıstıklı lokumlar daha büyük olur.
Park
- Çocuk Parkı: İşaretli yer bir park ama aslında parkın hemen yanındaki yürüyüş yolunu kastediyorum. Yürüyüş yolu iskeleye yakın bir yerden başlıyor ve Moda Deniz Kulübü’ne kadar uzanıyor. Su ve yürüyüş yolu arasındaki kayalar dinlenmek için güzel bir yer.
- Moda Sahil Parkı ve Yürüyüş Yolu: Yürüyüş yolunun devamı. Basketbol ve tenis sahaları var.
- Dalyan Parkı: Daha uzun bir yürüyüş yolu. Bisiklet sürmek için iyi bir bölge.
- Fenerbahçe Bostanı: Görece küçük bir park, romantik gezintiler için ideal. Birlikte dalgaları izleyebilirsiniz <3
Kitap
- Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi (TESAK): Kütüphane ve çalışma alanı. İskeleye çok yakın.
- Kadıköy: İşaret iskeleyi gösteriyor ama benim kastettiğim iskele binasının üstündeki kütüphane.
- Özgen Berkol Doğan Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği: Eski ahşap bir binada bulunan bilim kurgu kütüphanesi. İçerisinde birçok Türkçe olmayan kitap da var. Ucuz yıllık abonelikler sunuyorlar. İstanbul’da uzun süre kalacaksanız aklınızda bulunsun.
- Akmar kadıköy sahaf: Hem eski hem de yeni kitapların satıldığı, yarısı yeraltında bir kitapçı çarşısı. Birkaç plak dükkanı da var.
- Moda İskelesi: Çok hoş bir konumda kütüphane ve çalışma alanı. Şiddetle tavsiye ediyorum.
Diğer
- Ayazma: Bu, listedeki en benzersiz ve az bilinen yer olabilir. Aya Ekaterini Ayazması, Koço adlı bir balık restoranının ortasında bulunan küçük bir şapel. Yol tarifi: Koço’nun girişine geldiğinizde, Moda İskelesi’nden (“Moda İskelesi” adıyla bu listede var) uzağa doğru, yokuş yukarı yürüyün. Sağınızda “AYAZMA” yazılı bir metal kapı olacak. Oradan girip sağa dönün.
- Beylerbeyi: Güzel kafeler. Beylerbeyi Sarayı’nı da ziyaret edebilirsiniz.
- Kuzguncuk: İskele ve çevresi. Kuzguncuk, herkesin birbirini tanıdığı bir mahalle olarak bilinir ve insanlar oldukça dost canlısıdır. Nail Kitabevi & Cafe‘yi ziyaret edebilirsiniz.
- Rum Yetimhanesi: Prinkipo Rum Yetimhanesi, dünyanın en büyük ikinci ahşap binası.